Homeopatia na świecie
i w Polsce

"W 2009 roku w Szwajcarii odbyło się referendum, które zaowocowało włączeniem homeopatii do obowiązkowego systemu ubezpieczeń medycznych. I jest to zapisane w Konstytucji."

Homeopatia w szpitalach

"Wyniki badań prowadzonych przez profesora Michalea Frassa wykazały, że leczenie Homeopatyczne ma wpływ na odległy wynik leczenia pacjentów leczonych z powodu sepsy na oddziale intensywnej opieki medycznej."

Choroba Hashimoto

Alina Małmyszko-Czapkowicz

lek. med., specjalista medycyny rodzinnej

Natur-med, Specjalistyczna Praktyka Lekarska,Lublin

tel. +48 884 364 536

Adres do korespondencji: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego, to jedno z najczęściej występujących rodzajów zapalenia tarczycy, często prowadzące do zniszczenia i niedoczynności tego gruczołu. Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym, występująca zdecydowanie częściej u kobiet niż u mężczyzn, głównie u osób w wieku 45-65 lat, ale ostatnio coraz częściej tez u dzieci i młodzieży. Naukowcy wykazują związek mutacji w genotypie pacjenta ( gen HLA)z rodzinną predyspozycją do tej postaci zapalenia tarczycy. Do innych czynników ryzyka choroby Hashimoto zalicza się także: nadmiar jodu, infekcje bakteryjne i wirusowe, przewlekły lub ostry stres, choroby psychiczne czy terapie z użyciem interferonu. Zaburzenie często współistnieje z innymi chorobami z autoagresji, np. chorobą Addisona czy cukrzycą.

Sama choroba Hashimoto nie wywołuje w początkowej fazie żadnych objawów, jednak z czasem dochodzi do rozwoju innych schorzeń np. niedoczynności tarczycy. Do symptomów zaawansowanej choroby Hashimoto zaliczamy: tzw zespół przewlekłego zmęczenia, osłabienie ogólne, zaburzenia natury emocjonalnej jak rozdrażnienie i przygnębienie, suchość skory, wypadanie włosów, zaparcia , kłopoty z wagą czy zaburzenia miesiączkowania. W badaniu ręcznym można stwierdzić równomierne powiększenie gruczołu, który jest niebolesny i ma twardą lub gumowatą konsystencję i guzowatą powierzchnię. W badaniach dodatkowych stwierdza się podwyższone miano przeciwciał przeciwtarczycowych: anty TG , anty TPO, a w badaniu USG- obraz hypoechogenicznego miąższu tarczycy. W diagnostyce wykonuje się również profil hormonów tarczycy ( TSH, fT3, fT4), a czasami biopsję cienkoigłową (BAC).

Medycyna klasyczna proponuje w leczeniu tylko obserwacje przebiegu choroby i ewentualne uzupełnianie niedoborów hormonalnych przy niedoczynności tarczycy.

W terapii metodami naturalnymi działamy całościowo. Prócz dobrania odpowiednich leków homeopatycznych, substytucji witaminowej, zalecamy pacjentowi odpowiednią dietę oraz zadajemy podstawowe pytanie i dlaczego dany pacjent choruje na chorobę z autoagresji, a jego organizm produkuje przeciwciała przeciwko własnym narządom..Takie podejście daje dużą szanse na całkowite wyciszenie choroby, ale wymaga ścisłej współpracy pacjenta z lekarzem prowadzącym, a często równolegle z psychologiem czy dietetykiem.

Najczęściej stosowane w terapii choroby Hashimoto leki homeopatyczne to; Jodum, Natrium muriaticum, Lachesis mutus,Thyroidinum. Inne leki rzadziej używane w tym wskazaniu to :Arsenicum jodatum, Sulfur jodatum, Phosphorus. Może tu być bardzo pomocny każdy lek głębokiego działania czy tzw. konstytucyjny dobrany przez lekarza – homeopatę dla konkretnego pacjenta. W prawidłowym prowadzeniu choroby Hashimoto jak wszystkich chorób przewlekłych niedopuszczalne jest tzw samoleczenie pacjenta. Konieczny jest zawsze nadzór profesjonalnego lekarza.

Przypadki kliniczne z mojej praktyki;

Przypadek nr 1

Pacjentka lat 35 zgłosiła się do gabinetu w listopadzie 2016 roku z objawami silnego osłabienia ogólnego, brakiem apetytu, skłonnościami depresyjnymi. Leczona z powodu choroby Hashimoto preparatami hormonów tarczycy.

Dane z wywiadu: silne przemęczenie dwoma kolejnymi ciążami i opieka nad małymi dziećmi.

Badania dodatkowe: TSH- 36,6, przeciwciała anty TPO – 871, 23

Leczenie:

Substytucja hormonu tarczycy

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

Natrium muriaticum 30 CH

Sepia 30 CH

Calcarea phosphorica 15 CH

Wizyta kontrolna( grudzień 2016):

Samopoczucie znacznie lepsze, pacjentka mniej nerwowa , silniejsza

Badania dodatkowe ; TSH- 3,5, przeciwciała anty TPO – 429,82

Leczenie:

Substytucja hormonu tarczycy

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

Natrium muriaticum 30 CH

Sepia 30 CH

Thyroidinum 15 CH

Wizyta kontrolna( luty 2017):

Samopoczucie ogólne bardzo dobre, bez dolegliwości

Badania dodatkowe: TSH- 1,8, przeciwciała anty TPO – 205,74

Leczenie:

Substytucja hormonu tarczycy

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

Natrium muriaticum 30 CH

Sepia 200 CH

Thyroidinum 15 CH

Wizyta kontrolna( maj 2017):

Samopoczucie ogólne świetne.

Badania dodatkowe: TSH- 1,8, przeciwciała anty TPO – 66,7

Leczenie:

Substytucja hormonu tarczycy zmniejszona o połowę dawki wyjściowej z listopada 2016

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

Natrium muriaticum 30 CH

Sepia 200 CH

Thyroidinum 15 CH

Pacjentka w obserwacji do dzisiaj bez nawrotu choroby

Przypadek nr 2

Pacjentka lat 30 zgłosiła się do gabinetu w czerwcu 2016 roku z objawami zespołu przewlekłego zmęczenia i świeżo rozpoznaną ( przed trzema tygodniami) chorobą Hashimoto.

Dane z wywiadu:Pacjentka ma problem w kontaktach emocjonalnych z ojcem- od zawsze.

Badania dodatkowe: TSH- 2,9, przeciwciała anty TPO – 174, przeciwciała anty TG- 101, poziom witaminy D3 -17

Leczenie:

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

substytucja witaminyD3 i witamin z grupy B

Natrium muriaticum 30 CH

Pulsatilla 30 CH

Thyroidinum 15 CH

Wizyta kontrolna( wrzesień 2016):

Samopoczucie ogólne świetne.

Badania dodatkowe: TSH- 1,8, przeciwciała anty TPO – 33, przeciwciała anty TG- 16, poziom witaminy D3 -54

Leczenie:

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

substytucja witaminyD3 i witamin z grupy B

Silicea 15 CH

Thyroidinum 15 CH

Pacjentka w obserwacji do teraz – bez nawrotu choroby.

Przypadek nr 3

Pacjentka lat 35 zgłosiła się do gabinetu w marcu 2017 roku z objawami przewlekłego zmęczenia fizycznego i psychicznego i choroba Hashimoto, leczoną endokrynologicznie od 2009 r.

Dane z wywiadu: pacjentka jako nastolatka silnie przeżyła rozwód rodziców .Do dzisiaj nie może się z nim pogodzić

Badania dodatkowe:TSH- 0,98, przeciwciała anty TPO – 318, poziom witaminy D3 -22

Leczenie:

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

Substytucja witaminyD3

Natrium muriaticum 30 CH

Kalium carbonicum 9 CH

Kalium phosphoricum 9 CH

China rubra 9 CH

Thyroidinum 15 CH

Wizyta kontrolna( maj 2017):

samopoczucie lepsze na 30 %

Leczenie:

Dieta bez-mleczna i bez-pszeniczna,

Probiotyk

substytucja witaminyD3

Pulsatilla 30 CH

Sepia 30 CH

Kalium carbonicum 9 CH

Kalium phosphoricum 9 CH

China rubra 9 CH

Thyroidinum 15 CH

Pacjentka w dalszej obserwacji.

Bibliografia:

1.Jouanny J., Crapanne J.B., Dancer H., Masson J.L.: “Leczenie homeopatyczne – choroby przewlekłe „ Daimonion Lublin 1988

  1. Jouanny J.: „Materia medica” Daimonion Lublin 1991

3.Czelej J.: “Praktyczny poradnik homeopatyczny” Medyk Warszawa 1998

4..Phatak R.S.: ”Materia medica” Similimum 2001

comments
© 2015 Homeopatia Polska - Strona - Forum